DjurparkenDjurparken    FestivalerFestivaler     GalerierGalerier      MusikMusik


Andra StäderAndra Städer
Mina BöckerMina Böcker
HistoriaHistoria
IdrottIdrott
KulturKultur
RestaurangerRestauranger
SponsorerSponsorer
TransportTransport
TurismTurism81-701 Sopot, Polen ul. Kosciuszki 16/2
Tel / Fax.: 058 / 550 10 01
Tel.: 058 / 555 14 84
e.mail: Teatratelier@hestia.plAtelierteater uppstod 1989 i Sopot. Teaterns verksamhet är ett exempel på ett mångårigt polsk-tyskt samarbete på ett kulturområde. Flera tyska skådespelare och teatermänniskor har från samma början samarbetat med Teatern.
Atelierteater var den enda polska representanten på Teaterfestival i Menden, deltog i Dagar av Polsk Kultur i Mainz, tog den 1sta platsen på Internationel Skådespelaresångfestival i Frankfurt/Main. I Polen turnerade Atelier bl. a. till Kraków, Warszawa, Wroc³aw, Poznañ, Szczecin, Katowice. Teatern uppträdde också i Hamburg, Kiel, Köln, Frankenthal, Düsseldorf och deltog i många festivaler i Polen, Tyskland, Österrike, Tjeckien, Canada, USA, Israel. Teaterns föreställningar visades på TV i Polen, Tyskland, Israel och Tjeckien. TV i Polen och i USA inspelade konserter av judiska sångar. De flesta sångar som presenterades också i Prag, Tabor och Brno skrevs av Mordechaj Gebirtig. "Shalomkonserten" inspelades 2000 av israelisk TV. Teatern, regissören (Andre Hübner Ochodlo) och skådespelarna har fått flera olika priser.


Atelier hade flera framgångar både i Polen och i Västeuropa. En stor framgång blev Jacek Buras pjäs "En dröm om livet" som var skriven bara för den teatern. Sopotteatern är känd framför allt för premiärpjäser som representerar den nutida världsdramatiken (först och främst från den tyska kultukretsen). Med Atelier samarbetar ledande polska skådespelare, kompositörer och andra artister.

Atelier fungerar tack vore Stiftelse ART 2000. Den har för syfte att skapa möjligheter för unga artister från olika länder som samarbetar vid uppsättning av teaterpjäser. Stiftelsen gör också promotion för den nutida tyska dramatiken och den judiska kulturen. Med Stiftelsens hjälp har man realiserat 16 premiärpjäser, utgett 3 musikkassetter och 2 CDs med judiska sångar. 1994 började man ett periodiskt evenemang "Sommarteater i Sopot" som organiseras varje Juli och Augusti vid stranden i Sopot och som efter några år blev ett traditionelt sommarevenemang för tusentals polska och utländska turister.

ANDRE HüBNER OCHODLO

Teater Atelier grundades av en tysk regissör och skådespelare Andre Hübner Ochodlo. Han har läst praktiska teatrologin (Dramatik, Teater och Media) vid Universitätet i Giessen (Tyskland); Han har också deltagit i skådespelarekurs i Teater Högskolan i Leipzig och avslutat Sång- och Skådespelarestudier vid Musikteatern i Gdynia (Polen). Sina första yrkeserfarenheter fick han bl. a. under sin vistelse i Moskva (Tagankateater) och i Warszawa (Judiska Teatern). Andre Ochodlo kommer från en blandad polsk-tysk familj. Han pratar polska, tyska och sjunger jidish. Strax efter sina studier sjöng han i många främmande språk men till slut bestämde han sig att sjunga i jidish. För 2001 planerar han en premiärkonsert med sångar av I. Manger.