GuideGuide     HotelHotel     PolenresorPolenresor     Stena LineStena Line     AdresserAdresser
Nationalparker i PolenNationalparker i Polen     Praktiska informationerPraktiska informationer     ShoppingShopping


Andra StäderAndra Städer
Mina BöckerMina Böcker
HistoriaHistoria
IdrottIdrott
KulturKultur
RestaurangerRestauranger
SponsorerSponsorer
TransportTransport
TurismTurism


Wojtek Lygas
TELEFON: + 48 605 / 59 05 75
e-mail: lygas@interia.pl
www.gdanskresa.com


   Jag är en svensktalande guide och har jobbat sedan många år för svenska och polska resebyråer. Jag ska gärna samarbeta med er när det gäller polenresor. Ni kan beställa mig för resor till följande områden i Polen:

I. Trestaden (Gdansk, Sopot, Gdynia) - här guidar jag svenska turister och berättar om svenska minnesmärken som finns i vår stad. Vi besöker Domkyrkan i Oliwa och Mariakyrkan i Gamla Stan. Turisterna hör om vår gemensam polsk-svensk historia, om Sigismund Vasa, Johan Gyllenstierna, Erik Brahe, Göran Posse, Birgittaklostret, Kristinas baldakin och mycket mera. Jag skriver en bok om de svenska minnesmärkena för ett bokförlag i Gdansk. Boken är färdig om några månader.

II. Westerplatte - här började II Världskriget. Den 1sta September 1939 anföll tyska soldater Westerplatte, en polsk militär anlägning nära Gdañsk. Idag finns här en liten begravningsplats, en stridsvagn och ett monument.

III. Malbork - här tolkar jag en lokal guide från polska till svenska. På vägen till riddarborgen berättar jag om Preussarna, om Tyska Orden, om Preussen och om svenska minnesmärken på borgen.

IV. Stutthof - jag guidar själv och berättar om f.d koncentrationslägret. Visningen varar ca 1,5 timme. På vägen till lägret berättar jag om nazitiden och om Hitlers planer.

V. Torun - en bra punkt för en guidad rundtur när man reser söderut. Här stannar vi och jag guidar grupper i Gamla Stan (Mariakyrkan, Torget, det Lutande tornet).Pä vägen till Torun kan man också besöka en liten borg i Gniew och när man övernattar i Toruñ fortsätter guidningen till Golub Dobrzyñ - Anna Jagiellonicas stad.

VI. Warszawa - här börjar jag alltid med Graven av den Okända soldaten. Sedan åker vi till f.d. judiska gettot och jag berättar en historia av polska judar och en historia av det judiska upproret i gettot. På föremiddagen promenerar vi i den underbara £azienkiparken och stannar vid Chopinmonumentet. För de som älskar musik kan jag beställa en pianokonsert med Chopinmusik. Rundturen slutar i Gamla Stan.

VII. Czestochowa - det är min hemstad. Här bodde jag 20 år. Mycket kan jag berätta om klostret och Svarta Madonnan. Vi ska inte heller glömma att Czestochowa är en hemstad av Jerzy Einhorn. Där tilbringade han nästan 20 år av sitt liv, där levde han i det judiska gettot. Vi åker längs den dåvarande gettogränsen, ser de förfallna husen, tar en promenad till en begravningsplats där tusentals mördade judar begravdes under kriget. Jag visar var Einhorn levde i gettot och var han hade levt före kriget. På vägen till Kraków föreslår jag att vi stannar en timme vid en gammal slottruin från 1300-talet för att beundra det vackra landskapet.

VIII. Krakow - den staden känner jag mycket bra. Jag guidar mina turister genom smala gator och berättar om den långa historian, om Mariakyrkan, om tornsignalen, om Tatare och om den svenska konstnär Dankwart som skapade fina målningar i Annakyrkan. Sedan fortsätter vi till det kungliga slottet och tilbringar en timme i Domkyrkan där vi bl.a. stannar vid Vasagravar. En promenad på slottborgen och sagan om draken avslutar vårt besök i Wawel. För dem som är intresserade finns en möjlighet att följa mig till den gamla judiska stadsdelen. Remuhsynagogan, gamla begravningsplatsen från XV-talet, lunch med en judisk mat ter sig vara ett bra förslag efter den långa dagen i stan.

IX. Saltgruvan i Wieliczka - det är bara lokala guidar som är berättigade att guida under jorden. Jag tolkar från polska till svenska.

X. Koncentrationslägret Auschwitz - ett vanligt resemål för många organiserade grupper. Jag tolkar från polska till svenska.

XI. Nordöstra Polen - det är också ett område som jag brukar resa till med utländska turister. Frombork (Copernicusstad), Swieta Lipka (en fin kyrka och en ännu finare orgel), Hitlers Varglya i Ketrzyn och ett litet slott i Reszel står också på min lista. Gärna åker jag till mitt mest omtyckta område Puszcza Bialowieska (Bialowieza Urskogen).

XII. Transitresor - ibland vänder sig till mig resebyråer som behöver en guide för sin transitresa till Prag, Budapest, Kaliningrad eller Lithauen.

XIII. Främmande Språk - utom svenska pratar jag också engelska, tyska, rysska.

XIV. Personbil - jag samarbetar med enskilda journalister eller businessmen som kommer på besök till Polen. Jag brukar köra dem med min bil (Hyundai). Samtidigt fungerar jag som tolk.

Bästa hälsningar

Wojciech Lygas