Andra StäderAndra Städer
Mina Böcker
HistoriaHistoria
IdrottIdrott
KulturKultur
RestaurangerRestauranger
SponsorerSponsorer
TransportTransport
TurismTurism


TRANSPORTEN I GDANSK, SOPOT OCH GDYNIA


FLYGPLATSEN GDANSK - REBIECHOWO

80-298 Gdansk, ul. Slowackiego 200 Tel.: 058 / 341 52 51


Flygplatsen ligger ca 15 km från stadscentrum. För att komma dit från Gdansk, Sopot eller Gdynia behöver man ca 45 min. Man ska inte glömma att på eftermiddagen, på grund av långa bilköar, tar det ibland längre än 45 min. Vi rekommenderar att undvika ul. Kartuska (Kartuskagatan) och köra till Flygplatsen via Gdansk-Wrzeszcz eller Gdansk-Oliwa (för de som kör från Gdansk). Personer som kör från Sopot eller Gdynia råkar ut för vägarbeten på motorvägen. De slutar om två år.
Från Gdansk-Rêbiechowo kan du flyga direkt till: Warszawa, London, Hamburg, Bryssel och                                                             Köpenhavn.

JÄRNVÄGSTATIONER

Gdansk, ul. Podwale 1


Järnvägstationen i Gdansk ligger mitt i Centrum, mitt emot Holiday Inn Hotel, ca 10 minuter från Gamla Stan. Stationen är öppen dygnet runt. Här kan du äta på McDonalds, växla pengar (en dålig kurs), köpa blommor eller medicin på en apotek. För att gå på toan betalar man 1 PLN (2 SEK).

Viktiga telefonnummer:
308 32 00 Centralen
301 35 31 Ticketbokning
94 - 36 Information om tågförbindelser (se också "Praktiska informationer")

Utgående tåg - se "Praktiska Informationer" Förbindelser med utlandet:
Berlin Lichtenberg - 20,40 Tyskland
Kaliningrad            - 7,05 Ryssland
Odessa                 - 19,10 Ukraina
Prag                      - 22,50 Tjeckien

FÄRJA TILL SVERIGEFörbindelse med Nynäshamn

Färjan avgår från fårjeterminalen som ligger i Gdansk Nowy Port. För att komma dit från Centrum måste man ta en taxi eller åka pendeltåget. Observera: om du åker pendeltåg ska du stiga av på en station som heter "GDANSK BRZEZNO". Du behöver inte komma till Gdansk Nowy Port. För att kolla hur pendeltåget går varje dag se i "TÅGINFORMATION".
Gdansk, ul. Przemyslowa 1; Tel: 058 / 343 18 87
Förbindelse med Karlskrona

Färjan avgår från färjeterminalen som ligger i Gdynia. För att komma dit ska du ta en taxi. Man kan också åka buss (nr 150), då kostar biljetten ca 2 PLN. Du kan också åka en Stena Line buss (se Stena Line) om du har en biljett (den kan du köpa på fårjan). Gdynia, ul. Kwiatkowskiego 60; Tel.: 058 / 660-92-00

BUSSARLokala Bussar
- de avgår från Gdansk och Gdynia till små städer och byar som ligger i närheten av de två städerna. De är många och du kan ta dig utan problem nästan överallt. Busstationerna öppnar kl. 6,00 och stänger kl. 22,00. Biljetterna kostar inte så mycket (t.ex. för ca 100 km betalar man 15,-PLN).
Gdansk, ul. 3 Maja 12; Tel.: 302 15 32 (Information om förbindelser) Gdynia (vid Järnvägstationen); Tel.: 620 77 47


Polski Express - ett bussföretag som har sina avdelningar i hela Polen. Företaget driver förbindelser till all stora städer: Warszawa, Kraków, Poznan o.s.v. Man åker längre än när man åker tåg, men bussarna är mycket bekväma.
Gdansk, ul. 3 Maja 12; Tel.:............

BÅTRESOR - BÅTUTFLYKTER


När du kommer till Gdansk, Sopot eller Gdynia, ska du obligatoriskt delta i en av de många båtutflyker som våra båtföretag bjuder på. Det finns ett stort urval: Gdansk-Sopot, Gdansk-Gdynia, Sopot-Gdynia, Sopot-Gdansk, Gdansk-Westerplatte, Gdansk-Hamnen, Gdynia-Hamnen och t.o.m. en resa till Hel - den långa halvön. Båtarna är många och det finns inga problem med biljetter. Båttrafikken börjar i maj och slutar i September. En speciell atraktion för turister frän Skandinaviska länder kan vara en Vikingbåt - en rekonstruerad båt för ca 40 personer, med en liten bar. Personalen är förklätt som Vikingar men tyvärr pratar inte det gamla skandinaviska språket "dansktunga". Den är inte heller så brutal och vild som de gamla krigarna...Vikingbåten kan man också hyra för en nattresa på havet - en underbar upplevelse!
För ytterligare informationer kan man vända sig till:

Zegluga Gdanska, 80-830 Gdansk, ul. Ponczoszników 2;
Tel.: 058 / 301 72 31, 301 63 35
FAX: 058 / 301 74 20

POMERANKA - En liknande båt brukade man åka för 100 år sedan på Missisipi i USA. Bränvin, musik, dans och ett hjul som slår vatten med sina vingar - det är något man måste uppleva själv!
"Pomeranka" , Gdansk, Targ Rybny; Tel.: 058 / 301 13 00 eller mobil: 090 / 539 666.

PARKERINGSPLATSERGDANSK GAMLA STAN

Vid Gamla Stan i Gdansk finns bara två stora parkeringsplatser där man kan lämna bussar och gå på en promenad i den fina Gamla Stan. Den första ligger bakom den gamla ringmuren, är öppen dygnet runt och är bevakad. Men den parkeringsplatsen kostar mycket - för en timme betalar man ca 65 SEK. För att se hela Gamla Stan behöver man ca 3-4 timmar med lunch.
En annan stor parkeringsplats ligger på andra sidan Gamla Stan, bakom floden. Därifrån behöver man ca 10 minuter för att komma till Gamla Stan till fots. Den parkeringsplatsen är obevakad men kostar ingenting (December 2000). Det finns tillräckligt med plats för många bussar där men i så fall ska man inte lämna några värdefulla grejer på bussen: cameror, pengar, pass.
Man ska inte glömma att man i Polen betalar för varje nybörjade timme!

GDANSK OLIWA - Många grupper besöker den gamla katedralen som ligger i Gdansk Oliwa. De kommer dit för att lyssna på en fin orgelkonsert. Vid katedralen finns tvä parkeringsplatser för bussar: en ca 50 m. Från ingången (den är bevakad men kostar inte så mycket) och en annan som ligger ca 150 m. från kyrkan (obevakad, inga avgifter). Här finns en liten toalet för turister; det finns daremot inga toaletter vid Katedralen!.

SOPOT - här finns bara en ända parkeringsplats för bussar : vid Grand Hotel. Den är billigare men det finns plats bara för 4-5 bussar där.

GDYNIA - här är det bäst att parkera på en stor parkeringsplats vid Gdynia Hotel. Den är bevakad dygnet runt.